Betty Nansen Gruppen

af 27. januar 2001

bna.jpg (5102 bytes)
Skriv til Betty Nansen Gruppen

Betty Nansen Gruppen

Flaget stryges 15. oktober 2001 - fru Dam er flyttet

Anket til Landsretten - Frederiksberg Bladet 18. september 2001

Dømt til at flytte - 27. juli 2001

Flemming Dam i Frederiksberg Bladet 10. juli 2001

Mads Lebech beklager strid om bolig - Berlingske 29. juni

Licence to kill - kronik af Benny Dam 1-7-2001

Vil give kommunen en lærestreg - Berlingske 27. juni 2001

Boligretten giver kommunen ret

Elly Dam får fri proces

Elly Dam alene tilbage på toppen 2.5.2001

Forsvarer fastholder, at kommunen ikke kan opsige lejemål 26.4.2001

Selvfølgelig har kommunen ret, siger kommunens advokat 23.3.2001

Gamle dør af at flytte rev. 11.3.2001

Flemming Dam i Frederiksberg Bladet 6. marts 2001

Betingelser for opsigelse ikke til stede 1-3-01

Landets bedste boligadvokat valgt af Elly Dam 22-2-01

Ældre kan godt tænke selv - Elly Dam i Frederiksberg Bladet 20-2-01

Kommunalbestyrelsen fortsætter byggesagen 19-02-01

Berlingske 7-2-01: 81-årig nægter at flytte

Stævning 24-1-01

Retspraksis går kommunen imod

De drejer loven - indlæg af Flemming Dam 16-1-01

Netværk og dødelighed

Politik - farlig som et våben 5-1-01

Ekstrabladet 31-12: Elly Dam vil ikke flytte 
Lilian Nilsson: Det dør man ikke af

Kommunen stævner to lejere 30-1-01

Lovløsheden hersker vest for Valby Bakke

Gælder tyngdekraften mon på Frederiksberg

Taylor og Ford

Svar fra de konservative 30-11-00

Sønnens brev til kommunalbestyrelsen 19-11-00

Elly Dams indsigelse 3-11-00

Opsigelse -værs'go'

 

Netværk og dødelighed

Når ældre mennesker dør efter en flytning, skyldes det blandt andet, at deres netværk ødelægges. Når man først er mellem 80 og 95 kan det godt knibe med kræfterne, når der skal opbygges et nyt netværk. Nedenstående er hentet fra en af de lærebøger, der undervises efter på Københavns Universitet.

Medicinsk Sociologi, Holstein m.fl., 4. udgave, 1997

6.3 Socialt netværk og helbred

Mangelfuldt socialt netværk er sat i forbindelse med et væld af forskellige sygdomme og helbredsproblemer: depression. psykiske symptomer af forskellig karakter. tuberkulose, forhøjet blodtryk. arthritis. ulykker, hjertekarsygdomme. fødselskomplikationer. selvmord og dødelighed af en række forskellige sygdomme. Også fødselskomplikationer ser ud til at være forbundet med socialt netværk. I en dansk undersøgelse af cirka 3000 gravide fandt man således. at psykosocial belastning under graviditeten (ex. skilsmisse. tab af arbejde. dødsfald hos ægtefælle. svær somatisk sygdom) kombineret med dårlig social støtte havde en effekt på fostrets hjernevækst og udvikling i form af mindre hovedomfang. Konsekvenserne for barnet på længere sigt er uafklarede (Hansen et al.. 1996).

Undersøgelserne af sammenhængen mellem socialt netværk og helbred er af forskellig kvalitet. og der benyttes forskellige netværksbegreber og mål for netværket. Det er derfor vanskeligt at sammenfatte vores viden. Denne vanskelighed Øges desuden af. at de fleste undersøgelser er tværsnitsundersøgelser, der blot påviser en association mellem mangelfuldt socialt netværk og dårligt helbred. Ud fra denne type undersøgelser kan det være vanskeligt at udtale sig om årsagsre1ationerne. Hvad kom først? Det dårlige helbred eller det dårlige netværk? Var det det dår1ige helbred. der ødelagde netværket? Eller var det netværket. der Ødelagde helbredet? Eller kan der være nogle bagvedliggende faktorer, der gør, at personer både har et dår1igt helbred og et dårligt netværk?

6. Socialt netværk. familie og helbred

6.3.1 Netværk og dødelighed

Bedst udforsket er sammenhængen mellem netværk og dødelighed. Vi har allerede indledningsvis nævnt Berkman & Symes studie fra Alamedacounty. Der er siden denne undersøgelse publiceret en række tilsvarende forløbsstudier. hvoraf vi skal gå mere i dybden med nogle udvalgte.

I Alameda-county-studiet (Berkman & Symes, 1979) bestod undersøgelsespopulationen af 4.725 voksne fra Alameda-county i Californien. I 1965 medvirkede alle i en større interviewundersøgelse om helbredsforhold. I interviewet indgik også spørgsmål om det sociale netværk. Disse spørgsmål drejede sig om ægteskabelig status, kontakter til familie og venner. medlemskab af kirke (vi er i USA) og forskellige organisationer. Man konstruerede et index, som afspejlede det samlede antal af sociale relationer for hver enkelt person. Undersøgelsespopulationen blev fulgt i ni år frem til 1974. I denne periode døde 371 personer. Af tabel 6.5 ses en meget systematisk sammenhæng mellem netværksindexet og andelen, der døde.

(Skemaerne lader sig ikke lige omsætte, men det skulle heller ikke være nødvendigt. Alle andre end Frederiksberg Kommunes socialudvalgsformand vil formentlig kunne indse, at det nok er skadeligt, og at det medfører tidligere død, når ældre mennesker flyttes)

Efterfølgende undersøgelser har ikke kunnet reproducere helt så entydige resultater. 11982 publicerede amerikaneren Blazer (1982) en forløbs-undersøgelse af dødeligheden hos en population af ældre (65+ år). der blev fulgt i 2 1/2 Ar. I alt 331 indgik i undersøgelsen, hvoraf 50 døde i opfølgningsperioden. Der benyttedes en række forskellige netværksmå1, både for de sociale relationer og den modtagne sociale støtte.

Der var en stærk sammenhæng mellem alle netværksmålene og dødeligheden. Sammenhængen var særlig udtalt i forbindelse med svarpersonernes egen vurdering af den sociale støtte. Dødeligheden var 3-4 gange større blandt personer, der var ensomme og uden nære venner. Også i denne undersøgelse blev der ved statistisk analyse kontrolleret for nogle mulige konkurrerende årsager – eksempelvis alder, køn, helbred ved undersøgelsens start, rygning, intellektuel og fysisk funktionsevne.